BIKEMARATON DRÁSAL, 15. ročník, 5.7.2008

05.07.2008 06:53

Touto reportáží přináším pohled na jeden z nejtěžších kultovních bikemaratonů v ČR, možná poslední ročník na původní trati, z pozice diváka, fanouška, domestika a fotografa. Závod jsem měl tu čest jet 4x jako přímý účastník, tak snad si mohu dovolit i trochu kritiky. Tedy, kdyby se některé části reportu takto jevili.
 

Ráno v den závodu bylo stejné jako každý rok předešlých ročníků. Zkušení harcovníci Pavka, Dave a Kamil (budeme jej opět uvádět, i když nechápu na startovní listině to HaPe?!) na sobě nervozitu nedali znát, i když určitě byla (fronta na WC, Pavlem opět snězené množství jídla snad i pro humanitární pomoc, hledání věcí). Za to benjamínek závodu Kuba si nervozitu vychutnával mírou vrchovatou. Rozhodně k tomu nepřispělo ani mírné nachlazení (k nelibosti přítelkyně Petry).
     Kluci se od 7:15 hod. pomale trousili na start a my (já, Káťa, Peťa a oba moji synátoři), jakožto doprovod se přemístili na jedno z prvních stanovišť. Toto první místo na focení vybral Romča (starší syn) a bylo rozhodně nejzajímavější z pozice polohy fotografa. Na únikovém požárním schodišti policejní školy. Pohled na peloton (709 startujících) chvíli po startu z ptačí perspektivy neměl chybu. Naši rideři asi nechápali odkud fandíme.

     Na druhé místo, trošku asfaltem sprzněný výjezd na Grapy z Rusavy, jsme se dostali tak tak. Špice proletěla úpatím kopce svorně ze sedel a pár minut na to jsem mohl na Pavla řvát „Toro!“. Oplátkou za jeho loňského berana.
     Třetím místem byl opět asfaltový, nechutný výjezd na Praženský vrch. První balík pěti závodníků opět projel, jakoby ani neměli polovinu závodu za sebou. Za nimi už bylo pole cyklistů značně potrháno. Nás mohlo potěšit, že naši jedou všichni, i když zpráva podaná Kamilem pozitivní vůbec nebyla. Prý Kuba zabalil kvůli upadlému pérku v šaltru (přehazovačka). Jenže neuplynula ani minuta a zpoza zatáčky se vyřítil (9 km/h, stoupání 20%) rozradostněný Špirk a řval něco o tom, jak je výborný mechanik. Určitě jej návrat na trať hodně psychicky zvedl.

 

V mých očích na tom byl fyzicky nejlíp Pavel Juráček. K tomu, že jsem se mýlil, jsme měli přijít na čtvrté štaci.
     Na Troják náš doprovod dorazil v hodině dvanácté. Jen jsme stačili povzbudit Davida, který už stoupal od občerstvovačky směr Pardus a k našemu překvapení se až za ním objevil Pavka. Na bufetu se zdržel pěkně dlouho a ještě zastavil pro traťovky u nás. Byl úplně prošitej. Mluvil z cesty. Káťa nechápala, ale já věděl své. Pavla znám, takže jsem věřil v jeho znovuvzkříšení.

 

Dalším překvapením byl Kuba, který se na jídle nezdržel moc dlouho a s frgálem v puse ujížděl Kamilovi. Kamil ovšem měl závažnější zdravotní problém než benjamínek, takže podle toho asi rozložil síly. A vyplatilo se.
     Pátým fandícím místem byl asfaltový sjezd v Jestřebí, kde jsme jen zachytili s úsměvem jedoucího Kamče a s mírným odstupem Kubu. Tomu už lehce docházelo. Ještě zbýval výjezd Nad Ráztoku a Hrubá Malíková. Doufali jsme, že to dá a uvidíme se v cíli.
     Bohužel v cíli jsme se neviděli. Přijeli jsme pozdě a ještě ke všemu se nám v areálu cíle ztratili klíče od auta (moje chyba, že jsem je propůjčil 1 a 1/2letému synovi ). Nakonec nám zajímavé novinky z dojezdu zvěstoval Jara David (tým Porsche), který byl v cíli dřív než Aceráci a Kamil. Měl velkou radost, že ho nikdo nepojel (sakra!). Ovšem na druhou stranu mohl děkovat osudu, že David Kopáč zakufroval na Hrubé Malíkové (cca 10 km před cílem!) a ještě bodl (smůla!). Takže asi nejkomplexněji připravený Acerák ztratil dlouhé minuty v boji s nepřízní osudu.

 

     Na konec nejdůležitější je, že všichni naši dorazili do cíle a mohli se tak rozloučit s touto nádhernou tratí obepínající Hostýnské vrchy. Umístění a časy jsou opět parádní, vždyť všichni se vešli pod 7 hod.! Takže večerní grylovačka byla jen třešničkou (kuřetem?) na dortu vydařeného 5. července.

Medailové pozice:
1.  2 FOJTÍK Ondřej  MEL 1. Toyota Dolák  4:59:24.4   24.02 km/h
2.  3 JEŽEK Václav   MEL 2. SPINNING MB - ALPINE PRO  5:01:54.8  23.8 km/h
3. 114 HAKL Oldřich MEL 3. TOYOTA DOLÁK  5:03:29.4  23.7 km/h

Naši
- 99. 231 JURÁČEK Pavel  M30-39 34.  6:26:08.3  18.6 km/h
- 119. 99 KOPÁČ David M30-39 46.  6:33:21.3 18.3 km/h
- 165. 229 PÁNEK Kamil  M30-39 68. HAPE SPORT Brno  6:51:52.1  17.5 km/h
- 182. 303 ŠPIRK Jakub  M19-29 50.  6:57:00.3  17.3 km/h