SP XC, rep. ČP XCM, NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

14.08.2011 07:35

Letos namísto slovenskýho etapáku Horal tour volíme „svátek bikingu“ v Novým Městě na Moravě. Bohužel obě zajímavé akce vyšly na stejný víkend. Triumf Kulhece jsem si nechtěl nechat ujít, tak balíme s Káťou a Romčem bágle a biky, a razíme směr Vysočina. Mladej táhne (přesněji moje Felda) 25kilový DéHáčko, takže je jasný, že maratón ani půlku dávat nebude. Ubytko na poslední chvílu sháním pro 16 lidí (nakonec 10-11) v Pohledci u N.Města, v kulturáku patřícímu skautům. Trošku starší, omšelý, ale obrovský. Každej si našel svůj koutek (např.Káťa spí na gauči u knihovny, Pavla Nováková na půdě, Stejskalovci na tanečním parketu, zbytek na pódiu). Pátek proběhne chaos kolem vstupů do areálu pro závodníky (jediná výtka na adresu pořadatelů), registračka a fandění při sprintech (hrozný dardy!) Naši se moc neprosadí, ale Prokop byl super.

     Sobota má jedno překvapení. Káťa se staví na start 40 km. Mám trošku obavy. Těsně před startem dlouhé hroznej lijavec. Schováváme se pod přístřešek Sramu a trošičku zaspíme start. Než projedeme koridorem k lajně, tak se 400 hlavej balík dává do pohybu. No potěš! Za Acer jedeme letos tradičně Martin Stejskal a já (bandu z ubytka doplňuje Pája Horák, Pavel Svatoň a Pavla N.). Krátkou vedle Katuš Březinovic jede další překvápko – Jara Černý. Nakonec celkem slušná účast Acer bike teamu. Nebudu se dlouze rozepisovat o průběhu 80 km závodu. Prostě jsem to narval od startu (můj cíl 4:30 hod. a  první stovka) znaje trať z větší části. První okruh (40 km) za 1:48, žádný zastavování na bufetu, sjezdy na absolutní hraně, kopečky poprvé letos slušný, motám se kolem prvních třech bab (všechny chytají defekty!), jede mě to parádně, v půlce prý 127, nevadí, přidávám. Ignorace bufetů zákonitě přináší výsledek. Křeč do stehna. Neva, máme magnésko. Lup do sebe 300% násobek DDD (doporučené denní dávky) hořčíku. Zapít vodou........a sakra! Oba bidony prázdný! Fakt dobrý. Těsně pod Harusákem (třešnička na dortu v podobě výjezdu 500metrové sjezdovky) nás (jedu 10 km s jedním klukem) dává balík lidí i s vedoucí ženou Annou Krejčovou (Ghost-Mojekolo.cz) a já jen kroutím hlavou. Ti snad museli během závodu chrápat. Harusák dávám za vydatnýho fandění rodiny a Pavla S. (zabalil po pár pádech). V cíli se podělíme o zážitky s Pavlou N., která mě docvakla na sjezdovce (celkově druhá mezi ženami). Následuje obvyklý po závodní martírium a kolem šesté už sledujeme neskutečný kreace týpků při ČP v biketrialu.

     Neděle a po 14 letech opět v ČR přehlídka těch nejlepších bikerů světa. Máme to štěstí, že hodně zblízka. Namátkou: vedle mě Hermida stříkající vodu z bidonu na projíždějícího fotografa, 5m od nás močící Kulhavý, 30cm od mýho ksichtu bojující Katka Nash o top deset (nedala to, možná se lekla mýho řvaní a ryposu), Irina Kalentěvová usmívající se do objektivu našeho Kodaku, neskutečně blízko nejlepších pět chlapů před vyhlašováním (podařilo se nám dostat pod pódium a do zákulisí). Zážitky, zážitky, zážitky. A dojetí na závěr. Prostě super! Něco jak táborský MS v cyklokrosu. Kotel byl neskutečnej. Fandilo se všem, ale u našich to byl mráz na zádech. Naši bikeři a bikerky tomu dali opravdu všechno. Některým muselo být mizerně dle výrazů v obličeji. Ale lidi je hnali dopředu. V TV vidíš sice všechno, ale live je live.

     Při tom všem fandění a focení jsem nezapomněl omrknout techniku. Dominance: dvojplacky, 29“, širší klandry, Foxi vidle, karbon rámy. Určitě nepřevládali celopéra, kompres ponožky ani žádná ze značek kol.

     Vydařenej víkend byl ukončen naší statní hymnou a řevem téměř 20.000 fanoušků. Návratem do reality všedních dní byl odjezd autem od Ski hotelu. Jako by se vytratila soudržnost čechů při fandění. Lidi jsou prostě vystreslí, vynervovaní, bezohlední. Už se těším na bika do lesa..........

 

                                                                                                                       Bříza

INFO:

https://www.mtbworldcup.cz/item/propozice-merida-bike-vysocina-2011-4-kolo-cp-v-mtb-maratonu/category/marathon-race-info

OBRÁZKY:

https://brizajura.rajce.idnes.cz/SP_XC_CP_XCM%2C_Nove_Mesto_na_Morave%2C_12.-14.8.2011/